Кратка информация за Кофеина

slide-3

Няма никакво съмнение, че кофеинът е мощно лекарство. Той влияе на централната нервна система и върху кръвоносните съдове. Той подобрява кръвоснабдяването на такива важни органи като главния мозък, сърцето, бъбреците. Това вещество се явява един вид стимулатор, увеличаващ активността на главния мозък. Кофеинът предпазва освен това мозъчните клетки от дегенеративни процеси и е добро средство за борбата срещу болестта на Паркинсон. Като предизвиква усилено кръвоснабдяване на бъбреците, кафето проявява и диуретични свойства. Кофеинът също така е едно от най-добрите липотропни вещества. Той топи подкожните мазнини и ни дарява със сила, защото разграждането на мазнините по правило води до прилив на енергия. А американски учени установили, че в неголеми количества кафето подобрява сперматогенезата и потентността при мъжете.
Кофеинът оказва пряко въздействие върху централната нервна система. Довежда до почти незабавно чувство на ясна мисъл и намалява умората. Стимулира освобождаването на захарта, складирана в черния дроб, което от своя страна стои в основата на повишеното добро настроение и самочувствие, след поглъщане на кафе, кола и шоколад.

Но все пак…

Не забравяйте, че кофеинът действа на организма като допинг. И както с всеки допинг, с него бързо се свиква. Затова колкото по-продължително и в големи количества се употребява, толкова по-трудно е да се откаже човек.
При постоянна употреба на кафе с времето се появява физическа и психическа зависимост от напитката. Постепенно потребността от нея нараства. Следователно, както във всичко, и в пиенето на кафе трябва мярка. Не е препоръчително пиенето на повече от 3 чаши на ден. Известно е също така, че скъпите сортове са и по-добри, както и, че прясно свареното кафе е за предпочитане пред разфасовките с разтворими кафеени форми.

Не се препоръчва да пият кафе хора с исхемична болест на сърцето, прекаран инсулт, изразена атеросклероза, заболявания на бъбреците, повишена възбудимост, безсъние, хипертония и глаукома, както и на бременни.